Työtahti tehostuu taukoja pitämällä

Kodin remontointi maalaamisineen ja tapetointeineen – mahdollisista purkutöistä puhumattakaan – on varsin rankkaa puuhaa. Onkin hyvä pitää välillä pieniä luovia taukoja kesken remonttipuuhien, tai ainakin nollata ajatukset päivän päätteeksi. Näin kodin uudistustyö ei käy liian työlääksi, ja luovuuskin pääsee taas valloilleen. Työtahtikin nopeutuu kun muistaa palautua välillä. Kun saa siirrettyä ajatukset ajoittain aivan muualle, jaksaa työhön keskittyä taas aivan uudella innokkaalla otteella.

Kokosimme 5 hyödyllistä vinkkiä remonttirepeille ja puuhapirkoille lyhyiden, tai hieman pidempienkin, taukojen ohjelmaksi remonttipuuhien lomassa. Vinkkimme toimivat hyvin myös ajatusten tehokkaana nollaajana päivän lopuksi.

1. Pelitauko

Pidä pieni pelituokio. Ajatukset on joskus mukava saada ihan muihin sfääreihin, ja yksi helppo tapa siihen on pitää tietokoneella pieni pelituokio. Tämä onnistuu kätevästi esimerkiksi nettipelien, rahapelien tai vaikkapa netin ilmaispelien – kuten pasianssin tai mahjongin – muodossa.

Internetistä löytyy valtava määrä erilaista pelitarjontaa. Sieltä löytyy niin rahapelejä – kuten Unibet vedonlyönti – niistä kiinnostuneille, kuin ilmaisia perinteisiä lautapelejäkin tarjoavia sivustoja. Rahapelejä pelatessa mukava puoli on tietysti siinä, että niissä voi hyvällä tuurilla voittaa vaikkapa hiukan lisää remonttirahaa.

2. Lukutauko

Tartu hyvään ja itseäsi kiinnostavaan kirjaan. Mikäpä voisikaan tyhjentää ajatukset tehokkaammin kuin uppoutuminen hyvään kirjaan. Käynti kirjastossa voi olla sopiva happihyppely sisähommien lomassa, ja usein työtkin saavat uutta puhtia kun käy välillä hiukan muissa maisemissa tuulettumassa ja happea haukkaamassa.

Toisaalta nykyisin nettikirjojen helppous, ja laaja valikoima – myös suomenkielisiä teoksia – ovat tuoneet lukuharrastuksen mahdollisuuden lähemmäksi kuin koskaan. Vaikka matkaa kirjastoon tulisikin hieman enemmän, ei se ole enää esteenä hankkia uutta lukemista heti kun siltä tuntuu.

3. Lenkkitauko

Lähde lenkille. Liikunta tekee hyvää paitsi ajatuksille, niin tietysti koko kropalle. Kävely tai hölkkälenkki ovat tutkitusti terveydelle hyödyllisiä harrastuksia.

Sopivan kuormittava kestävyysliikunta edistää muun muassa sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa, samoin kuin sydämen, keuhkojen ja verisuonten terveyttä. Liikunta myös parantaaa sokeri- ja rasvatasapainoa veressä.

4. Päiväunitauko

Ota päiväunet. Pienillä päivätorkuilla on piristävä vaikutus, ja ne auttavat elimistöä myös palautumaan stressistä ja kovasta rääkistä. Unen aikana elimistö korjaa myös mahdollisia kudosvaurioita, sekä poistaa stressin aiheuttamaa epätasapainotilaa elimistöstä. Myös muistille riittävä nukkuminen on tärkeää. Muistot vahvistuvat unien aikana. Jos olo alkaa olla liian uupunut, alkaa unohdella helpommin asioita.

Suositeltavin päiväunien kesto on 10 – 20 minuuttia, siis unessa. Silloin ei herätessä ole vielä kovin tokkurainen olo – toisin kuin esimerkiksi tunnin unien jälkeen. Tietysti jos univajetta on päässyt kertymään, voivat pidemmät unet olla myös ihan paikallaan. Pitkät unet vaikuttavat myös tehokkaammin kognitiivisen muistin toimintaan, jolloin paikat, ihmiset ja asiat muistuvat paremmin mieleen kuin ennen unia. Myös luovuus, sekä tunnemuisti ja proseduraalinen (opitut motoriset ja fyysiset taidot) muisti tehostuvat pitkillä päiväunilla.

5. Leffatauko

Katso leffa. Elokuvien katselu on tehokas keino tyhjentää ajatukset, ja siitä on kehitetty jopa oma terapiamuotonsa. Elokuvien katsominen virkistää mieltä, ja hyvä elokuva antaa mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen rentoutumiseen. Se vie ajatukset pois arkisista asioista. Elokuvat voivat myös motivoida innostumaan asioista uudelleen, ja ne ruokkivat luovuutta ja voivat parhaimmillaan antaa uusia ideoita.

Rentoutumiseen sopivia, vuoden 2019 tulevia uutuusleffoja ovat muun muassa ”Yesterday”, joka kietoutuu hauskasti Beatlesin aidon musiikin, ja täysin kuvitteellisen maailman ympärille. Elokuvan maailmassa on olemassa siis Beatlesin musiikkia, mutta itse yhtyettä ei kuitenkaan. Tästä nivoutuu varsin hauska lopputulos, joka varmasti vie ajatukset pois remonttipaineista. Yesterdayn ensi-ilta oon 28.6.

Kauhuelokuvien ystäville on tulossa aikamoinen herkkupala, sillä ohjaaja Ari Asterin ruotsalaiseen juhannukseen – ja kaikkien kauhuksi sen painajaismaisiin tapahtumiin – sijoittuva elokuva ”Midsommar – Loputon yö” saa katsojat varmasti keskittymään kaikkein olennaisimpaan. Eli itse elokuvaan. Elokuva lupaa että se tuo pimeyden kirkkaaseen päivänvaloon, ja mikäs sen parempaa, kun tarkoituksena on rentoutua remonttipuuhista. Elokuvan ensi-ilta on 12.7.