Kaipaako kotisi uudistusta, tai tuntuvatko vanhat seinäpinnat valjun värisiltä? Vuosien varrella kodin isot pinnat saavat auttamatta kolhuja, ja niihin tulee sävymuutoksia auringon ja kalusteiden aiheuttamina. Pintojen maalausprojekti voi tuntua suurelta urakalta, mutta lopputulos on kyllä ehdottomasti vaivan arvoinen.

Kun kodin seinäpintojen maalausta alkaa suunnitella, on hyvä ottaa projektin laajuudeksi yksi huone kerrallaan. Tietysti jos pinta on muuten uudehkoa ja hyvässä maalissa, voi maalausta tehdä vain yhdellekin seinälle uuden ilmeen saamiseksi huoneeseen. Mutta jos pinnat alkavat kaivata maalia muista syistä, on kaikki saman huoneen seinät hyvä maalata kaikki samalla kertaa. Uusi pinta nimittäin helposti korostaa vanhojen pintojen nuhjuisuutta entisestään.

Hyvä vaihtoehto on myös maalata osa seinistä, ja laittaa lisäksi yhteen seinään voimakaskuvioinen tai värikäs tapetti tehosteeksi. Se on sitten helppo vaikka uusia yksistäänkin, jos haluaa uusdistaa huoneen värimaailmaa myöhemmin.

Värit antavat luonnetta

Pitkän vaalean kauden jälkeen rohkeat värit tekevät taas tuloaan sisustuksessa. Tämän hetken trendisävyjä ovat 70-luvulta tutut sävyt ruskea, terrakotta, oranssi ja niiden erilaiset sävymuunnokset. Sävyt ovat kuitenkin tänä päivänä sisustuksessa murrettuja, eivätkä siis yhtä hyökkääviä ja puhtaan voimakkaita kuin muutama vuosikymmen sitten. Myös metallinhohtoa voi hyvin lisätä näihin väreihin, se keventää niiden ilmettä melko lailla.

Edelleen muodissa ovat myös valkoisen, mustan, harmaan ja beigen eri sävyt. Täysin valkoiset – tai yksinomaan harmaan eri sävyillä sisustetut – kodit alkavat kuitenkin jäädä jo pikkuhiljaa pois muodista. Yhä useampiin koteihin kaivataankin nyt luonnonläheisyyttä ja lämpimiä sävyjä. Kaikenlaiset puu- ja lehtikuviot, luonnosta ammennetut värit, sekä erituntuiset struktuuripinnat tekevät taas tuloaan sisustukseen.

Värikarttaa tutkiessa on hyvä muistaa, että niiden pienissä mallikuvioissa sävy ei anna todellista kuvaa siitä, miltä se isolla pinnalla näyttää. Vaikka ulkomaalit näyttävät luonnossa voimakkaammilta kuin värikartoissa, on sisämaalien kanssa päinvastoin. Pieni ruutu väriä kartassa näyttää usein seinälle maalattuna värinä haaleammalta. Väri jää siis helposti valjuksi.

Kuitenkin kovin ärhäköitä sävyjä on hyvä välttää, sillä ne voivat olla sisustuksessa helposti hyökkääviä. Voimakkaat ja vahvat värit toimivatkin siten usein paremmin loppuviimeistelyssä, kuten esimerkiksi tekstiileissä tai muissa yksityiskohdissa.

Väreillä voi luoda mielikuvia

Tila ja väri pelaavat aina yhteen, ja se, miten väri kuhunkin tilaan sopii, riippuu monesta seikasta. Tilan valoisuus, vuorokaudenaika, vuodenaika, muoto, ympäröivä värimaailma, pinnan struktuuri sekä maalin kiiltoaste vaikuttavat kukin siihen millaisena väri tilassa näyttää. Tämän vuoksi onkin suositeltavaa tehdä koemaalaus ainakin silloin, kun maalattava ala on suuri tai muuten haasteellinen.

Väreillä voi myös muokata tilaa. Esimerkiksi pitkän mallisen tilan saa vaikuttamaan sopusuhtaisemmalta maalaamalla päätyseinät tummemmalla sävyllä kuin pitkät seinät. Vaaleilla kylmillä sävyillä tilaan saa puolestaan lisää avaruutta. Epätasainen pinnan struktuuri saa maalin vaikuttamaan tummemmalta, koska valo heijastuu pinnalta eri tavalla kuin tasaisessa pinnassa.