Tuntuuko kotisi kaipaavan uutta ilmettä, tai onko viimeisimmästä pintaremontista kulunut aikaa jo useampi kymmenen vuosi? Ehkäpä tapetit ovat alkaneet näyttää nuhjuisilta, ja niissä näkyy jo muitakin elämisen jälkiä. Silloin saattaisi olla aika tehdä pientä tapetointiremonttia.

Tapetointi on nopea ja hauska tapa uudistaa kodin ilmettä. Sillä voi saada aikaan suuriakin muutoksia ja voimakkaita kontrasteja, esimerkiksi yksittäisen väriseinän avulla. Tai toisaalta kodin ilmeen voi tapettien avulla myös neutralisoida nykyaikaisen moderniksi ja skandinaavisen vaaleaksi.

Jokaisella vuosikymmenellä on ollut omat tapettitrendinsä. Muutama vuosi sitten moneen kotiin ilmestyi tekstillisiä tapetteja mustan, valkoisen, harmaan ja beigen eri sävyjen tehosteeksi. Tällä hetkellä suosittuja ovat luontoaiheiset, mutta neutraalin sävyiset kuosit, kuten esimerkiksi puiden oksat tai lehdet. Myös voimakkaasti väritetyt ja kuvioidut tehosteseinät ovat edelleen trendikkäitä.

Oikean tapettilaadun valinta

Ensimmäinen vaihe tapetointia suunnitellessa on päättää tapetin laatu. Onko tarkoituksenmukaista hankkia kuitutapettia vai paperitapettia? Kuitutapetti on mukavaa asentaa, sillä siinä on paperimassan lisäksi vahvistavia polyesterikuituja, ja tapetin työstäminen on helppoa. Se myöskään repeydy kovin helposti. Kuitutapetti myös asennetaan yleensä siten, että liisteri levitetään suoraan seinälle, ei tapettiin.

Paperitapetti sopii yleensä paremmin vanhoihin taloihin, sillä esimerkiksi puukuitulevujen tai pinkopahvien päälle ei voi asentaa kuitutapettia. Paperitapetti on ohuempi ja hengittävä päällystemateriaali, mutta sen kiinnitys on hieman haasteellisempaa. Liisteri nimittäin levitetään ensin tapettiin, ja sitten liisteröity tapetti kiinnitetään seinään. Vanhat tapettikerrokset myös kuultavat helpommin paperitapetin kuin paksumman kuitutapetin läpi.

Määrän laskeminen

Tapettivuotia menee seinälle tietty määrä. Kannattaa ehdottomasti laskea etukäteen minkä verran tapettia tarvitsee. Mikään ei ole tylsempää kuin se, että tapetti loppuu kesken tapetoinnin. Eikä mielekästä ole sekään, jos kallista tapettia jää yli rullatolkulla.

Laske seinien leveys, ja jaa se tapettirullan leveydellä (joka on yleensä 53 cm). Näin saat vuotien kappalemäärän. Sitten mittaat huoneen korkeuden. Kun jaat tapettirullan pituuden (yleensä 10,05 m) huoneen korkeudella, tiedät kuinka monta vuotaa tulee yhdestä rullasta. Nämä yhdistämällä saat tarvittavan rullien yhteismäärän. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos valitset kuviollista tapettia, joka vaatii viereisten vuotien kohdistuksen, on tapetin menekki hieman suurempaa. Tällöin kannattaa ostaa yksi ylimääräinen rulla laskennallisen määrän lisäksi.

Mallin valinta

Kun tapetin materiaali on valittu, on edessä kenties kaikkein hauskin vaihe – nimittäin tapetin mallin valitseminen. Eri rakennustarvikeliikkeiden valikoimat tapeteissa ovat laajat, ja lisää valikoimaa löytyy tilaustuotteiden kategoriasta. Tilaustuotteet on yleensä esitelty suurissa tapettiesittelykansioissa.

Tapetteja löytyy jokaiselle kukkarolle sopivissa hintaluokissa, mutta niihin on kuitenkin hyvä budjetoida kohtuullinen summa. Nimittäin tapeteissa pätee usein sääntö, että hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Paperitapetit ovat yleensä edullisempia kuin kuitutapetit, mutta kuten mainittua, niiden ripustaminen on hieman haastavampaa.

Hyvä vinkki on penkoa rakennustarvikeliikkeiden, ja esimerkiksi isompien sisustustarvikkeita myyvien tavaratalojen alekorit läpi. Niistä voi tehdä hyviä löytöjä.

Käytännön toimiin

Kun tapetit on hankittu ja seinän pohjatyöt tehty – eli vanha tapetti joko poistettu, tai ainakin repeämät poistettu, naulat ja ruuvit irrotettu samoin kuin valokatkaisin- ja pistorasiat – on aika aloittaa tapettien ripustus.

Kuitutapetin kiinnitys:

-levitä liisteri seinään reilun yhden vuodan leveydeltä

-ripusta tapetti ylhäältä alkaen, varmista että vuota lähtee suoraan. Jos tapetti on kohdistettavaa mallia, kohdista kuvio ylhäällä viereisen tapetin mukaan, ja leikkaa sitten ylimääräinen tapetti pois listan vierestä tapettiveitsen avulla

-kiinnitä tapetti tapettilastalla

-leikkaa tapetti poikki alhaalta listan vierestä

-pyyhi lopuksi kostealla kangasrätillä mahdollisesti tapetin päälle levinnyt liisteri pois

Paperitapetin kiinnitys:

-leikkaa useampi, tai kaikki huoneen tapetit sopivan mitttaiseksi. Jos tapetti on kohdistettavaa mallia, muista leikata ne samoilta kohdilta jotta kuviot menevät vierekkäin. Käytä apuna nurjan puolen kohdistusmerkkejä, ja tarvittaessa voit numeroida tapetit lyijykynällä kevyesti nurjalta puolelta

-levitä liisteri yhteen vuotaan kerrallaan, ja taittele tapetti vetäytymään

-ripusta tapetti seinään alkaen yläosasta, kiinnitä lastalla, ja pyyhi mahdollisesti tapetin päälle levinnyt liisteri kostealla kangasrätillä.