Koteja tapetoitiin jo 1700-luvulla

Taloja on sisustettu tapeteilla jo vuosisatojen ajan. 1700-luvulla alkoi suomalaisissakin kodeissa näkyä tapetteja, ja niitä myös valmistettiin jo tuolloin Suomessa. Sysäyksen suomalaiselle valmistukselle antoi nimittäin silloisen Ruotsi-Suomen ylellisyysasetus, joka kielsi ulkomaisten tapettien tuonnin maahan. Varsinaisia tapettitehtaita alettiin perustaa Suomeen 1800-luvun puolivälin jälkeen, minkä jälkeen tapetit alkoivat yleistyä tavallisissakin kodeissa. Aiemmin tapetit tehtiin täysin käsityönä, ja niitä oli vain isoissa taloissa ja hienommissa talouksissa.

Tapetit ovat aina olleet herkästi uusittava osa sisustusta, ja siksi kaikkia vanhoja malleja ei ole säilynyt tähän päivään. 1700-luvulla paperi oli myös arvokasta, ja tapetit usein käännettiin ja maalattiin uudelleen, jopa useampaankin kertaan. Mallit olivat monesti uniikkeja, enemmänkin taideteoksia. Tapetteja valmistettiin kuitenkin myös sekä laatoilla painamalla, että maalaamalla. Tai näiden yhdistelmällä. Osa painetuista kuvioista nimittäin saatettiin viimeistellä ripustuksen jälkeen pensselillä maalaten.

Tapettimuoti on vaihdellut eri vuosikymmenillä

1700-luvulla tapettien kuviot olivat usein värilliselle pohjalle tehtyjä herkkiä kukka-aiheita. Väreinä oli melko voimakkaita, mutta maanläheisiä sävyjä. 1800-luvulla taas suosittiin yksivärisiä isoja maalattuja pintoja, joissa oli leveät paperiset reunanauhat. Eri huoneet maalattiin eri väreillä.

1900-luvun alkuun tullessa muuttuivat värit vaaleammiksi, ja kuviot monimutkaisemmiksi muodikkaan jugend-tyylin mukaisesti. Koristeaiheet tulivat luonnosta, erilaiset köynnökset ja kukka-aiheet olivat erityisen suosittuja.

1930-luvulla siirryttiin taas yksinkertaisempiin kuvioihin funktionalismin linjan mukaisesti. 1920-1930-luvulla tapetit olivat halpoja, ja niitä uusittiin herkästi. Värit olivat vaaleita ja kuviot pelkistettyjä, lähinnä viivoja ja geometrisiä kuvioita. Myös voimakkaita värejä näkyi yhä, mutta sävyt olivat selvästi vaalenemassa.

1950-luvulla sävyt muuttuivat entistä heleämmiksi ja kuviot sirommiksi. Värit saattoivat olla osin voimakkaitakin, mutta sisustuksessa näkyi enemminkin pastellisia kuin tummia sävyjä. Esimerkiksi turkoosi on tuon kauden tyypillinen väri.

1970-luvun tyyli on monella vielä muistissa. Silloin rakastettiin iloisenvärisiä voimakkaita värejä ja isoja geometrisiä kuvioita. Perusvärit, kuten oranssi, ruskea ja keltainen olivat aikauden muotivärejä niin sisustuksessa, kuin muissakin kodin tavaroissa.

1980- ja 1990-luku toivat tullessaan hillityt sävyt ja liukuvat, toisiinsa sulautuvat värit. Vaaleansininen ja harmaa yhdistettynä valkoiseen, sekä aivan pienet sievät kuviot vaalealla pohjalla olivat tyypillisiä tuon ajan tapeteissa. 2000-luvulla alkoi näkyä myös sisustuksessa metallinhohtoisia sävyjä.

Nykyisin suositaan skandinaavisia sävyjä ja voimakkaita tehostevärejä

Nykyisellä vuosikymmenellämme ovat voimakkailla väreillä päällystetyt tehosteseinät taas tulleet koteihin, muuten vaaleat ja selkeät skandinaaviset sävyt ovat vallitsevia sävyjä sisustuksessa. Myös täysin valkoiset, tai yksinomaan harmaan eri sävyillä sisustetut kodit ovat muodissa. Seinillä näkee tapetteihin painettuja mietelauseita, ja myös metallinhohtoisia sävyjä näkee tapettimallistoissa edelleen runsaasti.

2010-vuosikymmenen lopulla on luonnonläheisyys alkanut tulla yhä enemmän sisustuksen trendiksi. Esimerkiksi puu- ja lehtiaiheita on yleensä hillityn sävyisissä tapeteissa. Muutenkin sisutuksessa suositaan esimerkiksi taljoja ja luonnonmateriaaleja, mikä sopiikin hyvin luonnonläheiseen sisustustyyliin.